HİMEJİ KALESİ YAPI ANALİZİ

Himeji kalesi

Himeji Kalesi görkemli büyüklüğü ile XVII. yüzyıl mimarisinin hayatta kalan en mükemmel örneği olarak kabul ediliyor. Hem ulusal hazine hem de UNESCO Dünya mirası olarak 1993’te koruma altına alındı . Himeji Kalesi, önemli bir ulaşım merkezi olan Hyogo Bölgesi’ndeki Himeji kentinde yer alıyor . XVII. yüzyıl Japon kale mimarisinin iç ve dış özelliklerini estetik bütünlük ve sağlamlık sergileyen kale, Japonya’nın en iyi korunmuş feodal kalesi olarak biliniyor . Himeji Kalesi, çeşitli nedenlerle önemli bir anıttır. Kale sadece güzelliği ile değil aynı zamanda savunma becerisiyle de takdir edilmektedir. Ayrıca kale, Japon tarihinin en önemli figürlerinden bazılarına bağlıdır. Tepe kaleleri, Japonya’nın feodal dönemi boyunca inşa edildi ve özellikle Sengoku döneminin (Savaşan Devletler Çağı) ortalarından itibaren öne çıktı. Bu kaleler sadece savunma amaçlı değil, aynı zamanda politik bir amaca da hizmet ediyordu. Tepe kaleleri, bir kale olmanın yanı sıra, feodal Japonya’nın sosyal hiyerarşisinin de bir yansımasıydı. . Daha sonra evleri kalenin etrafına inşa edilen samurayların rütbesi ne kadar yüksekse, kaleye o kadar yakın yaşadı. Ayrıca tüccarlar ve zanaatkârlar için ayrılmış mahalleler bulunurken, tapınaklar ve eğlence bölgeleri şehirlerin kenarlarında veya hemen dışında yer alıyordu.

Himeji kalesi eski görünüşü

1333 yılında inşasına başlanmış , yüzyıllar boyunca kademeli olarak büyütülerek 1609 yılında tamamlanmıştır . 1617 -1618 yılları arasında son genişleme çalışması yapılmıştır . 2010 yılında bölüm bölüm kapatılarak restorasyona başlanmıştır , 27 Mart 2015 te ise tamamen ziyarete açılmıştır . Birçok Japon kalesinden farklı olarak da savaş, deprem veya yangın tarafından tahribe uğramamış. Beyaz sıva duvarları ve mükemmel biçimli silüeti ile Kanatlanmak üzere olan balıkçılı anımsattığından dolayı kele ( Shirasagi ) olarak da anılıyor . Portekizlilerin 1543’te Japonya’ya gelişini takiben ülkeye ateşli silahlar tanıtıldı. Bu, yeni silah türüne karşı koymak için kale tasarımının uyarlanması gerektiği anlamına geliyordu. Alçının alev geciktirici olması gerekiyordu, bu maddenin kalenin dışını kaplamak için kullanılmasının nedeni de budur. Kalenin kalbinde , altı katlı ahşap bir yapı olan ana kale bulunuyor . Dik ve dar merdivenlere sahiptir , Yukarıya doğru katları çıktıkça alan daralıyor .  Labirenti andıran sarmal yollar ile birbirine bağlanan ve toplamda 233 hektarı kapsayan 83 binadan oluşuyor. Kalenin tasarımında , ahşap, kiremit , taş ve beyaz sıva kullanılarak daha da etkileyici hale getirilmiş. Kalenin yüksekliği 464 metre olarak biliniyor.

İNŞA EDEN MİMARLAR

Akamatsu Norimura (1333-1346)

Toyotomi Hideyoshi (1581)

Ikeda Terumasa (1601-1609)

Honda Tadamasa (1617-1618)

Himeji kalsei planı

Himeji Kalesi, Harima Ovası’nın orta kesiminde, Himeyama Tepesi’nin üzerinde yer almaktadır. Binaların çoklu çatı katmanları arasında ince işçiliğini ve ustalığını serğileyen mükemmel ahşap kullanımı ön plandadır , Kalenin pencerelerinde gizli bölümler bulunuyor .Hımejı Kalesinin girişi kiraz ağıçlarıyla dolu alana açılan Otemon kapısından yapılıyor. Giriş kapısı dahil olmak üzere kapıların tümü geniş tutulmuştur.

Ana girişin yapıldığı Otemon kapısı

Feodal dönemin başından itibaren gelişmiş savunma sistemleri içeren Himeji Kalesi, olası saldırılara karşı çevreye hakim olan Himeyama tepesinin üzerine inşa edilmiştir. Toplamda, Himeji Kalesi 107 hektarlık (264 dönüm) bir alana yayılmış 82 bina içerir. Beş katlı kalenin yanı sıra, kalede ayrıca kapılar, surlar ve taş duvarlar bulunmaktadır. Bu yapılar Himeji Kalesi’nin savunma yeteneklerini göstermektedir. Örneğin, saldırganların kalenin merkezi yerleşkesine ilerlemesini engellemek için çok sayıda geçiş kapısı inşa edildi. Ek olarak, savunmacıların saldırganlara güvenli bir konumdan ateş edebilmesi için kalenin kapılarına ve duvarlarına boşluklar eklendi .Kaleyi çevreleyen kavisli duvarlar 26 metre yüksekliğe sahip. Savunma amacıyla yapılmış ve birbiriyleriyle bağlantılı üç hendek ortalama 20 metre genişliğe ve yaklaşık 2,7 metre derinliğe sahiptir . Ayrıca, kalenin içinde yer alan 27.000 metrekarelik gölet saldırılar sırasında çıkabilecek yangınları söndürebilmek için su depolamak amacıyla yapılmış. Kalenin yapılarının çoğu 17. yüzyıl orijinal kompozisyonunu ve durumunu korumaktadır.

27.000 metrekarelik gölet

Himeji kalesi iç mekan

Japon mimarisinde kaleler genellikle taşların üzerine ahşap kullanarak yapılıyor. kalenin içinde bir çok pencere bulunuyor ,ahşap kullanımı oldukça yoğundur , çatı katları ise siyah renge yakın kiramitlerle kaplıdır . Kaledeki ahşap özelliklerin çoğu orijinaldir . Ana bina da savunma açısından bir çok donanım barındırıyor. Birinci katın duvarlarında 280 silah ve 90 mızrak rafı bulunuyor. Üçüncü ve dördüncü katların kuzey ve güney pencerelerine yerleştirilmiş olan gizli bölmeler ise hem düşmanlara taş atmak hem de onları izlemek için tasarlanmıştır . Dıştan bakıldığında iç kalenin beş katı olduğu görülmektedir, çünkü üstten ikinci ve üçüncü katlar tek bir kat gibi görünmektedir; ancak altı katı ve bir bodrum katı var. Ana kalenin bodrum katı ,iç kısmı diğer kalelerde görülmeyen tuvaletler , su tahliye panosu ve mutfak koridoru gibi özel olanaklar içerir . Ana kalenin biri doğuda diğeri batıda olmak üzere iki sütunu vardır.

Himeji Kalesi İç Kapıları

Himeji Kalesi Silah Rafları

Himeji Kalesi Çatı Detayı

KAYNAKÇA

Himeji Castle (digital-images.net)

Himeji Kalesi – Vikipedi (wikipedia.org)

Himeji Kalesi – Himeji Castle – qaz.wiki

Wikizero – Himeji Kalesi

Japan’s Himeji Castle: Samurai, Secret Agents, and Shinkansen! – YouTube

Himeji Travel: Himeji Castle (japan-guide.com)

PERTEMİN ANDESHMAND

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın